Fortiden er et fremmed land. De gjør ting annerledes der.

RAGNHILDapril97. bmp

I en skuff som ikke hadde vært ryddet på en stund fant jeg forleden tegninger fra da jentene våre gikk på barneskolen.  Tegningene var ikke spesielt forseggjorte eller vakre, og jeg mistenker at jeg sikkert hadde hatt til hensikt å kaste dem. Nå dukket de frem som umistelige tidsvitner fra et glemt gjemmested.  Eller som Øystein Sunde synger:

«Nå sto jeg med et anker
som jeg tauet gamle tanker
opp til overflaten med.»

Vår hukommelse er kreativ og konstruktiv, sies det.  Bilder, tegninger, film, lydopptak blir knagger som hjelper oss til bedre å huske  fortiden slik den egentlig var. Og forstå den.

Digitalisering er ikke noe mål i seg selv. Men våre gamle bilde- og lydbærende medier , kassetter, lydbånd, film etc svinner hen dag for dag, år for år.  Digitalisering kan være den beste måten å bevare disse minnene dersom det gjøres på riktig måte, og med riktig utstyr.  De svake bildene fra filmene kan forsterkes,  blåskjæret i lysbildene kan fjernes,  de svake signalene fra lydbåndet kan hentes frem, og støy fra 60-tallets Tandbergmikrofoner kan reduseres.

I Videoverkstedet tar vi vare på. Med kreativitet og  kompetanse, nysgjerrighet og moderne teknologi.  Med en kvalitet ingen trodde ville vært mulig for få år siden.

"Fortiden er et fremmed land.
De gjør ting annerledes der."
L. P. Hartley